Vreeswijk

Hervormde Gemeente

Blog - Dirk de Bree

Ds. Dirk de Bree
De komende tijd vind je hier regelmatig een blog. Blogs die gaan over mijn eerste indrukken als predikant in de kerk, maar ook in de Nieuwegeinse samenleving. Hier en daar zullen de blogs wat prikkelen, je wenkbrauwen doen fronsen of je spontaan doen glimlachen. Ik zou zeggen ‘laat je uitdagen en denk met me mee’.
Reacties zijn uiteraard welkom. Dit kan via mijn contactpagina.


Dirk de Bree.

Zondag is volgens de liturgische kalender de zondag van de Maria Boodschap. In de roomskatholieke traditie staat men dan stil bij de heilige ontvangenis van Jezus bij moeder Maria.
Ik zal ’s morgens elders in het land over Maria gaan preken. Uitdagend om dat als protestantse dominee te doen, vind ik. Tegelijk is Maria wel echt voor me gaan leven. Het is helemaal niet zo gek dat de roomskatholieke kerk Maria op zo’n hoge plek heeft gezet.

Lees meer: Rooms gedoe?

Mijn blog van vorige week over een kwetsbare kerk en de daaropvolgende preek van zondag riep nogal wat reactie op. Blijkbaar raak ik daarmee een gevoelige snaar? Overigens waren deze reacties eigenlijk allemaal instemmend. We erkennen met elkaar dat we als kerkmensen zorgen voor een rare hoge drempel, voor elkaar en voor anderen. Kwetsbaar zijn lukt maar moeilijk.

Ik heb erover na zitten denken hoe dat toch komt. Daar zijn natuurlijk heel veel redenen voor. Eén van de oorzaken is volgens mij te vinden in de rol van de kerkenraad en in die van de predikant. Om te beginnen in deze blog wat gedachten over die predikant.

Lees meer: Schone schijn 2 - een kwetsbare kerk vraagt om kwetsbare leiders