Persoonlijk bericht van ds. Glismeijer


Zaterdag 7 november is de bundel De Nederlandse gereformeerde Liturgie 1566-1639. De teksten en hun dynamiek gepresenteerd op een studiedag in Utrecht. Daarin o.a. aandacht voor het Avondmaalsformulier van Datheen uit 1568. Wij gebruiken 1566. Wij vinden het ‘oude’ formulier (1566) vaak al lang (de dienst duurt zo lang) maar het formulier uit 1568 heeft 600 woorden meer en is dus langer.

Het is – ik vind het – uitermate boeiend om te zien hoe het vuur brandt in de beginfase van de gereformeerde beweging. Mensen staan voor grote vragen. Je kunt immers breken met Rome, maar hoe richt je dan zelf het kerkelijk leven in.  Welke liederen ga je zingen? Welke Bijbelvertaling gebruik je? Hoe vier je het Avondmaal? Wie mag er aan het Avondmaal? Wie mag er dopen? Hoe doen we het met de ambten? Hoe verhouden wij ons tot de overheid? Enzovoorts.

Wij denken vaak dat wij de eersten zijn die antwoorden moeten vinden op moeilijke vragen, maar het is – vind ik – niet zo dom om ook eens te kijken naar wat er in het verleden is gezegd. Je hoeft de antwoorden van toen niet over te nemen nu. Maar ze geven – in ieder geval mij – te denken. – GJG
 
terug